MCT en sport ?

Bij alle sporten waarbij veel energie op korte termijn beschikbaar moet zijn is het gebruik van MCT vetten zinvol.
Een van de eigenschappen van MCTs is dat het sneller geabsorbeerd wordt en het volgt ook een andere route dan de normale vetten (LCTs).
Korte en middellange ketenvetzuren worden al in het bovenste deel van de darm opgenomen en gaan via de poortader naar de lever. De vertering is even snel als van koolhydraten omdat het zeer kleine moleculen zijn. MCT's worden in eerste instantie gebruikt als energie en krijgen nauwelijks de kans om als vet te worden opgeslagen. Dit in tegenstelling tot lange ketenvetzuren, die 6 tot 8 uur nodig hebben om door het lichaam te kunnen worden gebruikt als energiebron. Voor sporters is dit een duidelijk voordeel . 

Tijdens submaximale inspanning wordt een mengsel van koolhydraten en vetten verbrand. Bij een zeer hoge inspanningsintensiteit (wedstrijdintensiteit) worden koolhydraten de belangrijkste brandstof maar bij lager intensiteiten (trainingsintensiteiten) is vet belangrijker.

Als de inspanning langer dan twee uur duurt, leveren vetten over het algemeen de meeste energie. Gedurende extreem lange inspanningen (bv een marathon of triathlon) kunnen vetten zelfs meer dan 90% van de energie leveren. Uiteraard is de getraindheid van de atleet daarbij van invloed. Door training kunnen vetten beter verbrand worden bij een bepaalde intensiteit of snelheid. Dat betekent dat minder koolhydraten verbruikt worden en daardoor de inspanning ook langer volgehouden kan worden. De capaciteit om vetten te verbranden is daarom een belangrijke maat voor het prestatievermogen.

Bij krachtsporten kunnen MCT's voordeel bieden doordat het MCT sneller wordt omgezet naar energie dan andere vetten. Daarnaast wordt van MCT gezegd dat het de groeihormoonspiegels laten stijgen voor extra opbouw van spiermassa. Bovendien wordt MCT niet opgeslagen als vetreserve.

Onderzoek naar het gebruik van MCT bij sport geeft de volgende conclusies;

  1. MCTs verlaten de maag snel en worden relatief snel opgenomen.
  2. MCTs worden relatief snel verbrand, zeker in combinatie met koolhydraten.
  3. Inname van 30 gram MCT vetten heeft geen effect op spierglycogeen afbraak.
  4. Inname van 30 gram MCT levert maar een kleine bijdrage aan de totale energievoorziening.
  5. Individuen meer dan 30 gram MCTs kunnen verdragen zouden meer voordeel kunnen hebben.

Om aan MCT producten te wennen is aanbevolen om het gebruik langzaam te verhogen, vanaf de starthoeveelheid van 10 20 gram per dag, tot 60 80 gram per dag aan het einde van de week. Deze langzame aanpassing is nodig voor een gewenning van de darm aan MCT. Worden er meteen grotere hoeveelheden ingenomen kan dit tot diarree leiden. Na een aanpassingsperiode kan zonder problemen tot 120 gram MCT per dag genomen worden.

De dagelijkse hoeveelheid wordt bepaald door het lichaamsgewicht;

Tot 70 kg: 30 gram MCT per dag
70-85 kg ; 30-60 gram MCT per dag
Boven de 85 kg; 60-90 gram MCT per dag.
 

1 eetlepel Ceres-MCT olie 100% bevat ca.15 gram MCT

1,5 eetlepel Ceres-MCT olie 77% bevat ca. 15 gram MCT

5 sneden brood met Ceres-MCT margarine 83% bevat ca. 15 gram MCT