MCT-dieet

Bij aandoeningen waarbij het belangrijk is dat er niet te veel lymfevocht geproduceerd wordt, wordt MCT-vet als alternatief voor LCT-vet gegeven, omdat MCT-vet niet via de lymfe vervoerd hoeft te worden. Bijvoorbeeld bij lymfe-lekkage of chylothorax is het belangrijk zo min mogelijk LCT-vet te gebruiken, omdat voor het transport van LCT-vet lymfe aangemaakt wordt. Om er voor te zorgen dat er voldoende energie gebruikt wordt, wordt het LCT-vet in de voeding zo veel mogelijk vervangen door MCT-vet. 

MCT-producten worden meestal goed verdragen. Wel is het normaal dat het lichaam moet wennen aan de MCT. In de eerste dagen van het dieet krijgt men soms last van een opgezet gevoel, rommelingen in de buik, lichte misselijkheid en in enkele gevallen diarree. Dit kan na enkele dagen overgaan. Daarom wordt vaak begonnen met een kleine hoeveelheid MCT.

Bij deze aandoeningen zijn de producten van Ceres-MCT Olie100% en de Ceres-MCT Margarine 83% de beste keus. Ook de Kanso DelŪMCTproducten zijn geschikt.

Voorbeelden van aandoeningen waarbij MCT-dieet met beperking van LCT voorgeschreven wordt:

 

Ook bij epilepsie kan een MCT-dieet gebruikt worden. Een zogenaamd Ketogeen dieet met voornamelijk MCT-vetten biedt hoop voor epilepsie-patiŽnten die geen baat hebben bij huidige medicatie tegen epileptische aanvallen. Overvloedige consumptie van MCT-vettten veroorzaakt een ketogene reactie in het lichaam. Het 'ketogene'dieet heeft bewezen voor sommige patiŽnten effectief te zijn. DiŽtisten die ervaring hebben met het ketogene dieet kunnen hier meer informatie over geven.

 

Voor andere aandoeningen waarbij MCT-vetten gebruikt worden, klik hier